Tien waarheden volgens Google

We hebben deze 'tien waarheden' opgesteld toen Google nog maar een paar jaar oud was. We nemen deze lijst af en toe door om te kijken of alle waarheden nog gelden en we nog volgens onze eigen filosofie werken. We hopen dat dit zo is – en u kunt ons daarop altijd aanspreken.

 1. Richt je op de gebruiker en de rest volgt vanzelf.

  We hebben ons vanaf het eerste begin gericht op het leveren van een optimale gebruikservaring. Of we nu een nieuwe internetbrowser ontwerpen of aanpassingen maken aan de startpagina, u komt altijd op de eerste plaats, niet onze bedrijfsdoelen. Onze startpagina is overzichtelijk en duidelijk en pagina’s worden supersnel weergegeven. Een bepaalde positie in de zoekresultaten is niet te koop en en advertenties worden niet alleen duidelijk gemarkeerd, maar leveren ook relevante informatie en leiden niet af van de pagina-inhoud. Als we nieuwe tools en applicaties ontwikkelen, moeten die zo goed werken dat u zich niet hoeft af te vragen waarom we het zo hebben aangepakt en niet anders.

 2. Het beste is om één ding heel erg goed te doen.

  Google is goed in zoeken. We beschikken over een van de grootste onderzoeksgroepen ter wereld die zich uitsluitend bezighoudt met het oplossen van zoekproblemen. We weten waar we goed in zijn en hoe we beter kunnen worden. Door het steeds opnieuw nadenken over lastige kwesties hebben we complexe problemen weten op te lossen en kunnen we voortdurend verbeteringen aanbrengen in onze service. En dat terwijl die al wordt beschouwd als de beste op internet als het erom gaat het zoeken naar informatie voor miljoenen gebruikers snel en naadloos te laten verlopen. Doordat we gericht zijn op het verbeteren van zoekfuncties, kunnen we wat we hebben geleerd ook toepassen op nieuwe producten, zoals Gmail en Google Maps. We hopen de kracht van onze zoekfunctie te kunnen uitbreiden naar nog onontgonnen gebieden en willen gebruikers toegang geven tot een steeds groeiend aanbod aan informatie waarmee ze hun leven kunnen verrijken.

 3. Snel is beter dan langzaam.

  We weten dat u het antwoord dat u op internet zoekt graag zo snel mogelijk wilt vinden, en daar willen we graag bij helpen. Wij zijn misschien wel de enigen ter wereld die ervoor willen zorgen dat mensen onze website zo snel mogelijk verlaten. Door onze pagina's optimaal te stroomlijnen en de efficiëntie van onze serveromgeving te vergroten, hebben we onze eigen snelheidsrecords al ontelbare keren verbroken. De gemiddelde reactietijd voor een zoekresultaat is inmiddels nog maar een fractie van een seconde. Bovendien houden we bij de lancering van elk nieuw product rekening met de snelheid, of het nu om een mobiele app gaat of om Google Chrome, een browser die is ontworpen om snel genoeg te zijn voor het moderne internet. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn we voortdurend bezig om alles nog sneller te maken.

 4. Democratie op internet werkt.

  De zoekfunctie van Google werkt zo goed omdat deze bij het bepalen van de relevante sites die moeten worden weergegeven, uitgaat van de miljoenen mensen die links op websites plaatsen. We bepalen de relevantie van elke webpagina aan de hand van meer dan 200 signalen en met behulp van verschillende technieken, waaronder ons gepatenteerde PageRank™-algoritme. Dat analyseert welke sites de meeste ‘stemmen’ (links) hebben ontvangen van andere pagina’s op internet en dus waardevolle informatiebronnen zijn. Naarmate internet steeds verder wordt uitgebreid, wordt deze aanpak steeds effectiever, omdat elke nieuwe site een informatiebron is die weer een stem aan andere sites kan geven. Daarnaast zijn we actief op het gebied van opensource-software, waar ontwikkelingsinnovatie plaatsvindt door de gezamenlijke inspanningen van vele programmeurs.

 5. Niet alleen achter je bureau heb je antwoorden nodig.

  De wereld wordt steeds mobieler: mensen willen altijd en overal toegang tot informatie wanneer ze die nodig hebben. We ontwikkelen nieuwe technologieën en bieden nieuwe oplossingen voor mobiele services die mensen over de hele wereld helpen allerlei taken op hun telefoon uit te voeren, van het controleren van hun e-mail en agenda-afspraken tot het bekijken van video’s, en het op verschillende manieren met Google zoeken op hun telefoon. Daarnaast hopen we innovaties voor mobiele gebruikers te stimuleren via Android, een opensource-platform voor mobiele apparaten. Internet is groot geworden door de algemene toegankelijkheid en dat geldt dankzij Android nu ook voor de mobiele wereld. Niet alleen klanten kunnen profiteren van Android, omdat ze meer keus hebben en er innovatieve mobiele ervaringen worden ontwikkeld, maar ook mobiele providers, fabrikanten en ontwikkelaars beschikken hierdoor over nieuwe mogelijkheden.

 6. Je kunt geld verdienen zonder slecht te zijn.

  Google is een bedrijf. We genereren inkomsten uit het aanbieden van zoektechnologie aan andere bedrijven en uit de verkoop van advertentieruimte op onze site en andere sites op internet. Honderdduizenden adverteerders van over de hele wereld gebruiken AdWords om hun producten te promoten en honderdduizenden uitgevers van websites profiteren van ons AdSense-programma om advertenties weer te geven die relevant zijn voor hun inhoud. Om ervoor te zorgen dat we al onze gebruikers tevreden kunnen stellen (adverteerders of anderen), hebben we een aantal richtlijnen opgesteld voor onze advertentieprogramma’s:

  • Er mogen alleen advertenties op onze zoekresultatenpagina's worden weergegeven als ze relevant zijn voor de betreffende pagina. We geloven heel stellig dat advertenties nuttige informatie kunnen bevatten, maar alleen als ze relevant zijn voor datgene waarnaar u zoekt. Het kan daarom zijn dat voor sommige zoekopdrachten helemaal geen advertenties worden weergegeven.

  • Volgens ons hoeven advertenties niet opzichtig te zijn om effect te hebben. We accepteren geen pop-upadvertenties, omdat die het zicht belemmeren op de inhoud die u wilt bekijken. We hebben gemerkt dat tekstadvertenties die relevant zijn voor de lezer een veel hogere klikfrequentie ontvangen dan willekeurig weergegeven advertenties. Daarom kunnen zowel grote als kleine adverteerders profiteren van dit bijzonder getargete medium.

  • Advertenties op Google worden altijd duidelijk aangeduid als 'Gesponsorde link', zodat de integriteit van onze zoekresultaten gewaarborgd blijft. We zullen de rangschikking nooit manipuleren om onze partners een hogere positie in onze zoekresultaten te geven en een betere PageRank is niet te koop. Onze gebruikers vertrouwen op onze objectiviteit en we zouden dat vertrouwen zeker niet willen beschamen voor wat makkelijk verdiende inkomsten.

 7. Er is altijd meer informatie te vinden.

  Toen we meer HTML-pagina’s op internet hadden geïndexeerd dan enige andere zoekservice, richtten onze engineers hun aandacht op informatie die minder snel toegankelijk was. Soms hoefden hiervoor alleen nieuwe databases aan de zoekfunctie te worden toegevoegd, zoals een zoekfunctie voor het opzoeken van telefoonnummers en adressen en een bedrijvengids. Voor andere initiatieven was iets meer creativiteit nodig, zoals het toevoegen van de mogelijkheid om nieuwsarchieven, patenten, wetenschappelijke tijdschriften, miljarden afbeeldingen en miljoenen boeken te doorzoeken. Onze onderzoekers zijn nog steeds bezig nieuwe manieren te bedenken om alle informatie ter wereld ter beschikking te stellen aan mensen die antwoorden zoeken.

 8. De behoefte aan informatie is grensoverschrijdend.

  Ons bedrijf is opgericht in Californië, maar het is onze missie de toegang tot informatie voor de hele wereld te vergemakkelijken, in elke taal. We hebben daarom kantoren in meer dan 60 landen, onderhouden meer dan 180 internetdomeinen en geven meer dan de helft van onze resultaten weer aan mensen buiten de VS. We bieden de zoekinterface van Google aan in meer dan 130 taken, bieden mensen de mogelijkheid uitsluitend resultaten te bekijken die zijn geschreven in hun eigen taal en proberen de rest van onze applicaties en producten in zo veel mogelijk talen en toegankelijke indelingen aan te bieden. Met behulp van onze vertaalhulpmiddelen kunnen mensen inhoud ontdekken die in andere landen is geschreven in talen die ze zelf niet kunnen lezen. Met deze hulpprogramma's en de hulp van vrijwillige vertalers zijn we erin geslaagd zowel het aanbod als de kwaliteit te verbeteren van de services die we tot in de verste uithoeken van de aarde kunnen aanbieden.

 9. Ook zonder pak kun je serieus zijn.

  De oprichters van Google hebben een bedrijf opgebouwd op basis van het idee dat werk uitdagend moet zijn en de uitdaging leuk. Volgens ons worden grote ontdekkingen en creatieve vindingen eerder gedaan binnen de juiste bedrijfscultuur – en daarmee bedoelen we niet alleen lavalampen en rubberen ballen. De nadruk ligt op teamresultaten en waardering voor individuele prestaties die bijdragen aan het algehele succes van het bedrijf. Onze medewerkers zijn van het grootste belang: energieke, enthousiaste mensen met verschillende achtergronden die op creatieve manieren werken, spelen en leven. Er hangt dan misschien een informele sfeer, maar wanneer er nieuwe ideeën worden bedacht in de rij in de kantine, in een teamvergadering of in de sportzaal, worden ze supersnel uitgewisseld, getest en geïmplementeerd, en kunnen ze een springplank vormen voor een nieuw project dat wereldwijd kan worden gebruikt.

 10. Uitstekend is gewoon niet goed genoeg.

  Voor ons is ergens heel goed in zijn pas het begin, niet het einddoel. We stellen onszelf bewust doelen die we nog niet kunnen bereiken, omdat we weten dat we dan meer bereiken dat we van tevoren hadden durven denken. Door innovatie en doorzettingsvermogen proberen we dingen die goed werken op onverwachte manieren nog verder te verbeteren. Toen een van onze engineers bijvoorbeeld zag dat de zoekfunctie goed werkte voor correct gespelde woorden, vroeg hij zich af wat er gebeurde met fout gespelde woorden. Dat bracht hem op het idee om een intuïtieve en nog handigere spellingcontrole te maken.

  Zelfs wanneer u niet precies weet wat u zoekt, is het op internet vinden van een antwoord ons probleem, niet het uwe. We proberen in te spelen op nog onbekende behoeften van ons wereldwijde publiek en proberen hen producten en services te bieden die de lat weer een stukje hoger leggen. Toen we Gmail uitbrachten, bevatte elk account meer opslagruimte dan alle andere e-mailservices. Achteraf blijkt het een logische keus om zoveel ruimte aan te bieden, maar dat komt omdat de normen voor e-mailopslag inmiddels veranderd zijn. Dat is het soort veranderingen dat we willen doorvoeren, en we zijn altijd op zoek naar nieuwe gebieden waarop we het verschil kunnen maken. Uiteindelijk wordt alles wat we doen, gedreven door ons idee dat dingen altijd beter kunnen.

Privacy

Ons Privacybeleid, onze programma's en meer informatie over het beheren van uw gegevens via Google.

Meer

Beveiliging

Onze aanpak van beveiliging, en hoe u een beveiligingsprobleem kunt melden.

Meer

Softwareprincipes

Onze aanpak van bedrieglijke internetsoftware.

Meer

Beleid met betrekking tot ongewenste software

Onze criteria voor gebruikersvriendelijke software op het web.

Meer

Toeleveringsketen

Onze inzet voor verantwoord produceren.

Meer